NATUUR op school

In de natuur zijn doet kinderen deugd. Een herfstwandeling, op zoek naar kastanjes, klimmen in de bomen, vlinders bekijken, vogels beluisteren … zijn de ideale activiteiten om met kinderen de natuur te beleven!

Maar we willen met onze school meer dan dat.  We willen onze kleuters en leerlingen voor natuur en milieu ‘warm’ maken.

Een moestuin aanleggen, de speelplaats ‘groener’ maken, ravotten in het gras, zorg dragen voor fauna en flora,… waren maar enkele ideetjes, die aan de basis van onze ‘groene’ plannen.

Kinderen die in de tuin mogen werken, leren en spelen, maken op die manier kennis met diverse natuurwaarden, de zorg hiervoor en de impact van hun eigen gedrag. Ze leren verantwoordelijkheid nemen voor de natuur in hun onmiddellijke omgeving. En we weten allemaal dat dit meer dan ooit nodig is…
De ervaring leert dat meer natuur in de school en een doordacht aangelegde speelplaats het pestgedrag minder kans geeft. Kinderen worden in een groene omgeving uitgedaagd om voluit en creatief te spelen, jongeren vinden er afleiding en keuvelen er in gezellige hoekjes en kantjes.

De provincie West-Vlaanderen heeft de ambitie om scholen te ondersteunen op het vlak van natuur- en milieueducatie en doet dat onder meer via Milieuzorg op school (MOS), het grootste educatieve project op het vlak van natuur en milieu in Vlaanderen.

Onze school is dan ook, dankzij de vele inspanningen, de fiere eigenaar van meerdere MOS-logo’s.